Ave Melon! To znaczy: wyśmienita pielęgnacja.

 


Serum Ave Melon to nowe dziecko marki O!Figa i ponownie otrzymujemy wysokiej klasy produkt zawierający w składzie najnowsze zdobycze biotechnologii i najlepszej jakości surowce naturalne. Jest to pierwszy produkt Patrycji, który został wyposażony w zapach. Cóż, a konkretniej mówiąc: w zapach inny niż naturalna woń użytych surowców. I tutaj również otrzymujemy wysoką jakość, bo absolut frangipani nie należy do najtańszych zapachów kosmetycznych.

W serum Ave Melon znajdziemy wyłącznie składniki fantastycznej jakości i o udowodnionym działaniu:

Olej z nasion zielonej herbaty:

Ceniony za swoje właściwości odżywcze i nawilżające, olej z nasion zielonej herbaty jest stosowany w kosmetykach od wieków. Ten lekki i jedwabisty olej jest tłoczony na zimno z nasion krzewu herbacianego. Tradycyjnie stosowany jest do pielęgnacji włosów i skóry, jako delikatna substancja nawilżająca, może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi preparatami.

Olej ten jest bogaty w naturalne tokoferole, antyoksydanty i polifenole, to „nietłusty” olej, lekki, szybko wchłaniający się, posiadający doskonałe właściwości nawilżające i wygładzające. Dodatkowo jest to niezwykle silna substancja antybakteryjna, która idealnie sprawdzi się w pielęgnacji cer problematycznych, skłonnych do trądziku i zanieczyszczonych porów.

Olej z nasion acai:

Organiczny, nierafinowany olej z nasion acai pozyskiwany jest z małych, ciemnopurpurowych jagód drzewa acai, znanego również jako palma assai, gatunku drzewa palmowego występującego w Brazylii i innych regionach południowej i centralnej Ameryki. Niewielkie jagody są cenione od wieków przez mieszkańców Amazonii za ich lecznicze i pobudzające właściwości.

Owoc acai to faktycznie superowoc, którego skład to kombinacja ogromnych zawartości kwasów omega-3, omega-6 i omega-9, niezbędnych kwasów tłuszczowych, mających wpływ na strukturę komórkową, fitosteroli, witamin z grupy B, E i C, minerałów takich jak fosfor, wapń, potas oraz niezbędnych aminokwasów. I – co najważniejsze – acai jest niezwykle bogate w antocyjany i fenole, które są bardzo silnymi antyoksydantami. Olej z nasion acai, to olej bardzo lekki, łatwo wchłaniany, nie pozostawiający tłustej powłoki, dający poczucie silnego nawilżenia.

Ekstrakt CO2 z nasion chia:

Ekstrakt nadkrytyczny z nasion chia doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów ze względu na wysokie stężenie kwasu alfa-linolenowego, który pomaga utrzymać nawilżenie skóry i włosów oraz zapobiega wysuszaniu i łuszczeniu. Jest to również świetny składnik produktów przeciwstarzeniowych i preparatów przeciw zapaleniom skóry. Wysoka zawartość niezbędnego kwasu alfa-linolenowego zapewnia wegetariańskie źródło własnej syntezy EPA i DHA organizmu oraz poprawia stosunek kwasów tłuszczowych omega 6 do 3.

Ekstrakt posiada ponadprzeciętnie wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 15 – 21% kwasu linolowego (C18: 2 w6) i ponad 60% kwasu alfa-linolenowego (C18: 3 w3).

Absolut z frangipani:

Organicznie wytworzony absolut z frangipani, nazywany rówież olejem z plumerii, jest ekstrahowany z pięciopłatkowych, kremowobiałych kwiatów krzewu Plumeria alba, występującego w centralnej Ameryce oraz na Karaibach. Frangipani to eteryczny, bogaty, mocny, niezwykle słodki aromat z przyjemnymi ziemistymi nutami. Surowiec ten jest niemal wyłącznie używany w branży perfumeryjnej dzięki jego unikalnemu aromatowi – urzekającemu, ponętnemu i zmysłowo euforycznemu, posiadającemu właściwości afrodyzjaku. W naszym kosmetyku pełni on funkcje przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Zapewnia również utrzymanie prawidłowego nawilżenia oraz pomaga leczyć infekcje skórne, pozostawiając skórę bez skazy.

Olej babassu:

Olej babassu to surowiec pozyskiwany w procesie zimnego tłoczenia z amazońskiego superowocu, orzecha palmy babassu. To doskonały emolient wypełniony kwasami tłuszczowymi i witaminami, który szybko stał się lepszym zamiennikiem oleju kokosowego. Delikatnie nawilża skórę nie pozostawiając przy tym tłustego filmu. Olej babassu ma właściwości antybakteryjne dzięki bardzo wysokiej zawartości witaminy E, a zawartość kwasu laurowego sprawia, że jest to również doskonały składnik przeciwzapalny. Obie cechy powodują, że olej ten doskonale nadaje się do pielęgnacji cer problematycznych – z egzemą, trądzikiem różowatym, łuszczycą. Witamina E wspomaga regenerację komórkową, więc olej babassu doskonale sprawdza się w pielęgnacji niewielkich zranień, przesuszonej skóry ust, delikatnych oparzeń.

Olej z melona Kalahari:

Organiczny olej z nasion melona Kalahari jest tłoczony na zimno z suszonych na słońcu nasion owocu rosnącego na pustyni Kalahari w Namibii. Melon Kalahari nazywany również melonem tsamma lub dzikim arbuzem, jest biologicznym przodkiem popularnego arbuza, jednak w przeciwieństwie do tego powszechnego u nas owocu, melon Kalahari po rozcięciu ma żółty lub jasnozielony miąższ i gorzki smak.

Olej z melona Kalahari jest powszechnie znany jako silnie nawilżający emolient szybko penetrujący tkankę skórną, dzięki czemu nie pozostawia tłustego filmu. Jest to substancja niekomedogenna, doskonale sprawdzająca się w pielęgnacji cer problematycznych. Olej z melona Kalahari pomaga rozjaśnić cienie wokół oczu, wspomaga również redukcję zmarszczek.

Olej z pestek arbuza:

Olej z pestek arbuza posiada niezwykłe właściwości nawilżające i przeciwstarzeniowe. Jest olejem lekkim, nie pozostawiającym na skórze tłustego filmu. Olej z pestek arbuza działa również jak bariera, która pomaga utrzymać nawilżenie skóry i zapobiega jej wysychaniu. Zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz odmładza szarą, matową skórę, pozostawiając ją promienną i jedwabiście gładką. Jest to olej całkowicie niekomedogenny, doskonale sprawdzający się w pielęgnacji cer problematycznych, skłonnych do wyprysków i zaskórników.

Olej z nasion pachnotki:

Organiczny olej z pachnotki jest tłoczony na zimno z jadalnych nasion pachnotki zwyczajnej. Jest to substancja bardzo bogata w kwasy omega – 3 i kwas alfa liponowy, silny antyoksydant, który chroni przed agresorami środowiskowymi i ich negatywnym wpływem na skórę (jak na przykład przedwczesne starzenie się skóry). Pomaga również w odbudowie naskórka i głębszej warstwy skóry, powodując tym samym, że skóra staje się mocniejsza i wygląda młodziej. Olej z pachnotki ma także doskonałe właściwości łagodzące schorzenia takie jak egzema czy łuszczyca. Jest surowcem bogatym w polifenole (częściowo kwas rozmarynowy) i triterpenoidy (częściowo kwas ursolowy), naturalne molekuły wykazujące działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne i antyoksydacyjne. Olej ten zawiera również związki działające jako naturalny prekursor ceramidów, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu bariery ochronnej skóry, zapobiegającej utracie wody i zatrzymującej wilgoć.


Kwas hialuronowy rozpuszczalny w olejach:

Kolejny wyjątkowy składnik to… kwas hialuronowy rozpuszczalny w oleju.
Ta innowacyjna substancja składa się z endogennych składników naturalnie występujących w ludzkiej skórze: hialuronianów i trójglicerydów. Fizyczna postać naszego kwasu to perełki, półkule, o średniej temperaturze topnienia ok. 50 ° C. Idealna synergia między dwoma kluczowymi substancjami umożliwia wytworzenie lipo-zgodnego hialuronianu sodu w połączeniu z komórkami macierzystymi z oliwy z oliwek, które mają właściwości kojące i odżywiające skórę, poprawiając jej przenikanie. Rezultatem jest wzmocniona, chroniona i nawilżona skóra.

Olej z nasion opuncji figowej:

Olej ten nazywany jest naturalnym botoksem. Do wyprodukowania litra oleju potrzeba około miliona pestek wydobytych z blisko pół tony owocu! Ogromna zawartość NNKT (blisko 90%!) wyróżnia ten olej na tle innych półproduktów kosmetycznych naturalnego pochodzenia i sprawia, że posiada on niezwykłe wręcz właściwości antyoksydacyjne i wygładzające. Jest również olejem całkowicie niekomedogennym, co oznacza, że doskonale nadaje się do cer problematycznych z tendencjami do wyprysków i zaskórników. Posiada również właściwości nawilżające i regenerujące.

Skład:

Perilla Frutescens Seed Oil, Opuntia Ficus Indica (Prickly Pear) Seed Oil, Citrullus Vulgaris (Watermelon) Seed Oil, Orbignya Oleifera Seed Oil, Citrullus Lanatus (Wild Watermelon) Seed Oil, Camellia Sinensis (Green Tea) Seed Oil, Tocopheryl Acetate, Euterpe Oleracea (Acai) Fruit Oil, C10-18 Triglycerides, Sodium Hyaluronate, Salvia Hispanica (Chia) Seed Extract, Plumeria Alba Flower Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Triolein, Glyceryl Dioleate, Geraniol, Hydroxycitronellal, Benzyl Alcohol, Benzyl Salicylate, Citronellol, Eugenol, Limonene, Coumarin, Linalool, Citral

Serum Ave Melon można kupić bezpośrednio na stronie producenta: TUTAJ.

Ma on formę doskonale już znaną i zaakceptowaną przez konsumentów - jest to serum olejowe, ale niezwykle gładkie i lekkie. Moja sucha skóra wypija je niemal w całości i nie pozostaje obciążona po jego zastosowaniu. Można stosować go solo na nawilżoną (np. tonikiem lub hydrolatem) skórę, albo zmieszać na dłoni z ulubionym żelem (siarczkowy, aloesowy, itp.) lub kwasem hialuronowym tworząc na szybko taką lekką emulsję, którą skóra przyjmuje znacznie chętniej niż sam olej. 

Bardzo dobrym pomysłem jest też po prostu dodanie kilku kropli serum do stosowanego aktualnie kremu na noc. Ten dodatek wzbogaci krem o działanie wszystkich składników serum (i jego zapach!) ale skóra nie będzie natłuszczona nadmiernie. Jeśli ktoś tego, rzecz jasna, nie lubi. Ja lubię bardzo i najchętniej stosuję to serum solo, na zakończenie pielęgnacji, aplikując w parze z niedługim i niezbyt intensywnym masażem.



Przypominam, że na szyi i dekolcie również posiadamy skórę podlegającą procesom starzenia i tam także należy nakładać wszelką pielęgnację przeznaczoną do twarzy. 

Produktami uzupełniającymi pielęgnację z serum Ave Melon (tudzież z każdym innym serum olejowym!) są kwas hialuronowy i ulubiony hydrolat. Silna Trójca to trójcząsteczkowy żel hialuronowy o stężeniu aż 3%. Działa kompleksowo wiążąc wilgoć w głębszych warstwach naskórka, jednocześnie tworząc warstwę okluzyjną chroniącą naskórek przed utratą wilgoci. To świetne uzupełnienie, ponieważ dwie krople Silnej Trójcy zmieszane na dłoni z dwiema kroplami Ave Melon tworzą wygodną w stosowaniu i lekką emulsję silnie nawilżającą skórę.

A osobno - każdy z tych kosmetyków można dodać do dowolnego, aktualnie stosowanego kosmetyku aby go wzbogacić i delikatnie skorygować jego formułę, jeśli nam ona nie do końca odpowiada. Dodanie Silnej Trójcy "odchudzi" zbyt tłuste kremy i sera olejowe, a także doda mocy humektantowej odżywkom do włosów.

Dodatek nawet kilku kropli serum Ave Melon do kremu wzbogaci jego formułę, która stanie się bardziej otulająca, bogatsza i jednocześnie aksamitnie gładka. Serum Ave Melon poleca się również do stosowania na brwi i rzęsy: kroplę serum na opuszku palca delikatnie wmasować we włoski brwi i rzęs, nie naciągając nadmiernie skóry. Nadmiar tłustości można delikatnie wklepać w okolicę wokół oczu, a jeśli coś jeszcze zostało - wmasować w skórki i paznokcie.



Hydrolat Wonna Róża poleca się do przygotowania skóry na pielęgnację. Można więc go stosować po prostu jako tonik na oczyszczoną skórę. Nie czekając na jego odparowanie i wyschnięcie skóry można przystąpić do nakładania serum Ave Melon zmieszanego z Silną Trójcą.

Wonna Róża też jest zresztą kosmetykiem wielofunkcyjnym - któż nigdy nie stosował hydrolatów na skórę głowy lub włosy? Albo do "rozcieńczania" zbyt gęstego szamponu lub odżywki?

Uściski

Aleksandra




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Arsenic - naturalnie z przekorą , Blogger