Zdradzę Wam sekret: pantenol też jest alkoholem :)



Nie, nie, wbrew prowokacyjnemu tytułowi posta, będzie to czyste dossier składnika. Bez złośliwości. No może troszkę – jest to kolejny alkohol spotykany w kosmetykach bardzo często i używany przez "Zielonych ortodoksów" nie wiedząc nawet, że nakładają na skórę tak znienawidzony związek ;) Kolejny przykład na to, że nie ma prawa istnieć sztywny podział w kosmetyce na związki złe i dobre.

Pantenol to składnik aktywny spełniający w kosmetykach wiele fukcji, często jest też w tych kosmetykach spotykany, zwłaszcza jeśli technolog pracujący nad recepturą ma chęć ją dopieszczać ;)

Biologicznie aktywna forma D-pantenolu jest stabilnym alkoholowym analogiem witaminy B5 i w organizmie szybko przekształca się w witaminę B5.

Kwas pantotenowy jest obecny we wszystkich żywych komórkach i działa jako główny składnik odżywczy z uwagi na jego rolę w tworzeniu acetylo koenzymu A (acetylo-CoA).
Główną rolą acetylo Co-A jest przekształcenie kwasu octowego w kwas cytrynowy w cyklu Krebsa, co daje dwutlenek węgla, wodę i energię. Ponadto, acetylo koenzym A pomaga w detoksykacji ciała z substancji szkodliwych.

Pytacie mnie często czym jest mieszanina racemiczna pantenolu – otóż nic skomplikowanego. Jest to po prostu mieszanina 1:1 dwóch form pantenolu: D-pantenolu i L-pantenolu. Aktywność biologiczną wykazuje jedynie forma D, ale w kosmetyce można stosować z powodzeniem zarówno czysty D-pantenol jak i właśnie mieszaninę racemiczną.

D-pantenol jest przezroczystą cieczą o wysokiej lepkości w temperaturze pokojowej. Jednakże DL-pantenol (mieszanina racemiczna) jak i sole kwasu pantotenowego są białymi proszkami. Obie formy są rozpuszczalne w wodzie,alkoholu, glikolu propylenowym, eterze, chloroformie i słabo w glicerynie.

Za co uwielbiam pantenol?
  • Naprawia i wzmacnia uszkodzone włosy, zwiększa ich wytrzymałość na rozciąganie 
  • Stymuluje gojenie się ran 
  • Wzmacnia barierę skóry i zmniejsza stan zapalny spowodowany stosowaniem silnych środków powierzchniowo czynnych. Nawet jest w stanie, dzięki działaniu przeciwzapalnemu, zwiększyć współczynnik ochrony przed słońcem 
  • Pantenol stymuluje proliferację fibroblastów skóry i przyspiesza odnowę komórek 
  • Działa synergicznie z amidem kwasu nikotynowego (witaminą B3), co razem daje silne korzyści anty-aging 
  • Jest promotorem przenikania, a także chroni usta zaatakowane wirusem opryszczki 


Sprawdźcie moje receptury, w których korzystam z pantenolu: KLIK!

Ściskam
Arsenic

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Arsenic - naturalnie z przekorą , Blogger