Dieta na sesję
Źrósło: http://gfx.dlastudenta.pl/fotoalbum/80c/94c/094/53d/835819 |
Na pewno wiele z was studiuje i obecnie uczy się do egzaminów wytężając swój umysł do granic możliwości - ja tylko w ten weekend mam pięć egzaminów. Podejrzewam, że starym zwyczajem dbacie o to aby podczas nauki dostarczyć mózgowi odpowiednią ilość... czekolady, kawy i ewentualnie odstresowujących papierosów, jeśli palicie. Utarło się, że czekolada to potrzebne mózgowi węglowodany, kawa daje kopa do działania, a papierosy relaksują.
Prawdą niestety jest to, że czekoladą i kawą - nie mówiąc o fajkach - możecie sobie jedynie poprawić nastrój na chwilę, ale raczej nie dostarczycie organizmowi ważnych składników, potrzebnych podczas wysiłku umysłowego. Cukier, kofeina, nikotyna - wszystko działa bardzo powierzchownie i krótko, na dłuższą metę raczej szkodząc.
Co więc jeść, aby być prawdziwym Mózgiem? Jak sobie radzić ze stresem?
Tłuste ryby
Bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 wspomagające układ nerwowy, który odpowiada za nasze reakcje,
w tym wypadku intensywne uczenie. Zapobiegają one również
zawałom serca, chorobom Alzheimera. Badania wykazują, że kwasy Omega-3 pomagają zmniejszyć stan zapalenia w organizmie, poprawiają naszą odporność, wzmacniają mięsień sercowy oraz naczynia wieńcowe, spowalniają starzenie się komórek.
Niedobór Omega-3 (szczególnie kwasu DHA) u dorosłych może stać się przyczyną problemów z pamięcią i koncentracją, a nawet niektórych schorzeń psychiatrycznych (depresja, mania, stany agresji).
Również jod zawarty w rybach morskich, witamina A, D, lecytyna odpowiadają za prawidłową pracę naszego umysłu.
Do ryb tłustych należą:
Wegetarianki i weganki, jeśli nie mają nic przeciwko, mogą ryby zastąpić suplementami - najlepszy w tym przypadku będzie tran w kapsułkach, dostępny w aptekach.
![]() |
Źródło: http://adsown.blogspot.com/2011/05/some-big-fish-catches.html |
Niedobór Omega-3 (szczególnie kwasu DHA) u dorosłych może stać się przyczyną problemów z pamięcią i koncentracją, a nawet niektórych schorzeń psychiatrycznych (depresja, mania, stany agresji).
Również jod zawarty w rybach morskich, witamina A, D, lecytyna odpowiadają za prawidłową pracę naszego umysłu.
Do ryb tłustych należą:
- węgorz
- łosoś
- śledź świeży
- śledź solony
- makrela świeża
- tuńczyk
- pstrąg tęczowy świeży
- sardynka świeża
Wegetarianki i weganki, jeśli nie mają nic przeciwko, mogą ryby zastąpić suplementami - najlepszy w tym przypadku będzie tran w kapsułkach, dostępny w aptekach.
Jaja
Jedząc je zapewniamy naszemu
organizmowi odpowiednią ilość niezbędnych aminokwasów, które
doskonale wpływają na nasz układ nerwowy.
Jajko to najlepszy koktajl aminokwasów egzogennych, a więc takich, których nasz organizm sam nie syntetyzuje i musi pobierać w pokarmie.
Lecytyna z kolei to fosfolipid występujący w żółtku jajka. Rozpuszcza ona cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Oprócz tego jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, bierze udział w procesach przemiany materii, opóźnia procesy starzenia.
Jaja ponadto zawierają cholinę, która usprawnia myślenie, koncentrację i zapamiętywanie, a zmniejsza znużenie. Bierze ona udział w tworzeniu nowych połączeń w mózgu podczas uczenia się i zapamiętywania informacji.
Badania dowiodły, że cholina podawana podczas ciąży wpływa na rozwój pamięci u niemowląt. Jajka są jej doskonałym źródłem, jedno średnie jajko zawiera ok. 126 mg choliny. Dzięki niej możemy zakuwać jeszcze dłużej, intensywniej i efektywniej :D
Najlżej trawione, najlepie przyswajane sa jajka gotowane na miękko. Lekkostrawna jest równiez jajecznica gotowana na parze. Jajka gotowane powyżej 10 minut są cięzej strawne, a oprócz tego takie gotowanie powoduje starty witamin oraz obniża ich wartośc odżywczą (nawet o ok. 40%). Na skutek tak długiego gotowania wokół żółtka powatsje zielona obwódka która jest wynikem połączenia siarki z żelazem.
Jajko jest nielicznym produktem który można smazyć na maśle, ze względu na niską temepraturę przy ktorej ścina sie jego bialko (ok. 60 st. C), a przy której nie powstaje toksyczna akroleina.
Jajko to najlepszy koktajl aminokwasów egzogennych, a więc takich, których nasz organizm sam nie syntetyzuje i musi pobierać w pokarmie.
Lecytyna z kolei to fosfolipid występujący w żółtku jajka. Rozpuszcza ona cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Oprócz tego jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, bierze udział w procesach przemiany materii, opóźnia procesy starzenia.
![]() |
Źródło: http://www.caloriesecrets.net/are-eggs-good-for-you/ |
Jaja ponadto zawierają cholinę, która usprawnia myślenie, koncentrację i zapamiętywanie, a zmniejsza znużenie. Bierze ona udział w tworzeniu nowych połączeń w mózgu podczas uczenia się i zapamiętywania informacji.
Badania dowiodły, że cholina podawana podczas ciąży wpływa na rozwój pamięci u niemowląt. Jajka są jej doskonałym źródłem, jedno średnie jajko zawiera ok. 126 mg choliny. Dzięki niej możemy zakuwać jeszcze dłużej, intensywniej i efektywniej :D
Najlżej trawione, najlepie przyswajane sa jajka gotowane na miękko. Lekkostrawna jest równiez jajecznica gotowana na parze. Jajka gotowane powyżej 10 minut są cięzej strawne, a oprócz tego takie gotowanie powoduje starty witamin oraz obniża ich wartośc odżywczą (nawet o ok. 40%). Na skutek tak długiego gotowania wokół żółtka powatsje zielona obwódka która jest wynikem połączenia siarki z żelazem.
Jajko jest nielicznym produktem który można smazyć na maśle, ze względu na niską temepraturę przy ktorej ścina sie jego bialko (ok. 60 st. C), a przy której nie powstaje toksyczna akroleina.
Orzechy
Zawierają witaminę młodości - E, która walczy z
wolnymi rodnikami. Dzięki temu starzejemy się wolniej i nasz umysł jest sprawny dłużej. Orzechy podnoszą poziom serotoniny w organizmie, która zarówno zmniejsza apetyt, jak i znacząco poprawia nastrój. W połączeniu z zawartym w niektórych orzechach kwasem alfa-linolenowym, chroni serce w okresie silnego stresu.
Stres łagodzą także migdały, które są bogatym w witaminę E, B i magnez antyoksydantem wzmacniającym układ odpornościowy. Magnez usprawnia także pamięć, oraz cały proces
uczenia się.
![]() |
http://www.remedio-caseiro.com/wp-content/uploads/2015/11/alimentos-ricos-em-vitamina-e.jpg |
Nasycone kwasy tłuszczowe wspomagają
naszą kreatywność, a cynk poprawia pamięć krótkotrwałą.
Warto podkreślić przede wszystkim dobroczynny wpływ orzechów włoskich na sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Regularne ich spożywanie spowalnia procesy starzenia komórek nerwowych. Występowaniu zaburzeń poznawczych zapobiega głównie zawarty w orzechach kwas foliowy.
Korzystne dla zdrowia jest spożywanie garści mieszanki orzechów kilka razy w tygodniu. Należy jednak pamiętać o kilku zastrzeżeniach. Orzechy charakteryzują się wysoką kalorycznością, dlatego powinny być stosowane jako zamiennik innych produktów spożywczych a nie spożywane dodatkowo. Najlepiej jest spożywać orzechy w postaci naturalnej, na surowo. W czasie pieczenia lub smażenia może dojść do obniżenia zawartości aktywnych składników. Orzechy solone powinny być spożywane z umiarem, zwłaszcza przez osoby, które powinny ograniczać spożycie soli.
Warto podkreślić przede wszystkim dobroczynny wpływ orzechów włoskich na sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Regularne ich spożywanie spowalnia procesy starzenia komórek nerwowych. Występowaniu zaburzeń poznawczych zapobiega głównie zawarty w orzechach kwas foliowy.
![]() |
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/56,101460,11196411,Orzechy_wloskie__przysmak_dla_mozgu,,2.html |
Korzystne dla zdrowia jest spożywanie garści mieszanki orzechów kilka razy w tygodniu. Należy jednak pamiętać o kilku zastrzeżeniach. Orzechy charakteryzują się wysoką kalorycznością, dlatego powinny być stosowane jako zamiennik innych produktów spożywczych a nie spożywane dodatkowo. Najlepiej jest spożywać orzechy w postaci naturalnej, na surowo. W czasie pieczenia lub smażenia może dojść do obniżenia zawartości aktywnych składników. Orzechy solone powinny być spożywane z umiarem, zwłaszcza przez osoby, które powinny ograniczać spożycie soli.
Rośliny strączkowe
Wszelkiego rodzaju soczewice, ciecierzyce, grochy oraz fasole zawierają witaminy z grupy B, które zapobiegają zmęczeniu
naszego mózgu, wręcz pobudzają go do pracy. Pozwalają poskromić stres, regulują metabolizm, dodają energii, a także dbają o stan skóry. Organizm nie potrafi ich magazynować, dlatego powinniśmy dostarczać ich sobie na bieżąco.
Witaminy z tej grupy są niezwykle ważne dla organizmu. Wchodzą w skład enzymów lub je aktywizują. Z tego względu mają wpływ na cały metabolizm komórkowy, są bazą wszystkich procesów odbywających się w organizmie. Dlatego często mówi się, że praktycznie są „na wszystko”.Wpływają w zasadniczy sposób na ogólne zdrowie organizmu.
Trzeba pamiętać, że zwiększone zapotrzebowanie na te witaminy występuje przy spożywaniu nadmiaru słodyczy, ciast i innych węglowodanów w postaci makaronów i białego pieczywa. Skutecznie niszczy witaminy B także alkohol, kawa i czarna herbata. Pamiętajmy, że słodycze modyfikują i uszkadzają tzw. „dobrą” florę bakteryjną w jelitach, co prowadzi do upośledzenia produkcji witamin z grupy B przez tę florę. Niszczy je również gaz metan powstający podczas gnicia białka w jelitach.
Dodatkowo, dzięki obecności odpowiednich składników odżywczych glukoza uwalniana jest stopniowo. Unikasz tym samym krótkiej euforii i szybkiego odpływu energii, jaki pojawia się np. po spożyciu słodyczy.
Kiedy będziemy mieli do czynienia z suplementem w postaci „B Complex”, to wiedzmy, że jest to zestaw, który powinien składać się z tiaminy (B1), niacyny (B3), kwasu pantotenowego (B5) i pirydoksyny (B6). Pamiętajmy o jednym: kompleksy syntetyczne witamin z grupy B mogą spowodować tycie, dlatego lepiej zadbać o zrównoważoną dietę, niż chwytać za suplementy.
Witaminy z tej grupy są niezwykle ważne dla organizmu. Wchodzą w skład enzymów lub je aktywizują. Z tego względu mają wpływ na cały metabolizm komórkowy, są bazą wszystkich procesów odbywających się w organizmie. Dlatego często mówi się, że praktycznie są „na wszystko”.Wpływają w zasadniczy sposób na ogólne zdrowie organizmu.
Trzeba pamiętać, że zwiększone zapotrzebowanie na te witaminy występuje przy spożywaniu nadmiaru słodyczy, ciast i innych węglowodanów w postaci makaronów i białego pieczywa. Skutecznie niszczy witaminy B także alkohol, kawa i czarna herbata. Pamiętajmy, że słodycze modyfikują i uszkadzają tzw. „dobrą” florę bakteryjną w jelitach, co prowadzi do upośledzenia produkcji witamin z grupy B przez tę florę. Niszczy je również gaz metan powstający podczas gnicia białka w jelitach.
Dodatkowo, dzięki obecności odpowiednich składników odżywczych glukoza uwalniana jest stopniowo. Unikasz tym samym krótkiej euforii i szybkiego odpływu energii, jaki pojawia się np. po spożyciu słodyczy.
![]() |
http://monika-mrozowska.pl/pl/blog/soczewica-i-inne-straczkowe |
Kiedy będziemy mieli do czynienia z suplementem w postaci „B Complex”, to wiedzmy, że jest to zestaw, który powinien składać się z tiaminy (B1), niacyny (B3), kwasu pantotenowego (B5) i pirydoksyny (B6). Pamiętajmy o jednym: kompleksy syntetyczne witamin z grupy B mogą spowodować tycie, dlatego lepiej zadbać o zrównoważoną dietę, niż chwytać za suplementy.
Kurkuma
Zachowaniu mózgu w dobrej formie świetnie służą dania kuchni azjatyckiej. Wspaniałym środkiem podnoszącym sprawność mózgu jest kurkumina, wyciąg z kłączy ostryżu długiego, nieodzowny składnik curry oraz innych potraw tajskich, nepalskich czy indonezyjskich.
![]() |
http://www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,390628,omega-3-i-kurkumina-wspomagaja-regeneracje-rdzenia-kregowego.html |
Właściwości kurkuminy są dopiero odkrywane, ale już dowiedziono, że chroni ona przed nowotworami i opóźnia starzenie się komórek, także układu nerwowego. Dodatkowo spowalnia procesy degeneracyjne mózgu i aż o 30 proc. redukuje objawy choroby Alzheimera oraz demencji starczej. Dzieje się tak dlatego, że kurkumina rozpuszcza w naczyniach krwionośnych mózgu blaszki amyloidowe uznawane za główną przyczynę niedokrwienia kory mózgowej, a w efekcie jej obumierania.
Kurkuma jest używana w daniach kuchni indyjskiej, tajskiej i japońskiej, ale pod postacią curry jest dostępna w każdym spożywczaku i warto ją włączyć do codziennej "kujońskiej" diety.
Zielona herbata
Jest doskonałym zastępstwem dla kawy.
Jeśli parzysz ją krótko (3 minuty) staje się bardzo dobrym
napojem pobudzającym oraz świetnym antyoksydantem wymiatającym wręcz wolne rodniki, które są przyczyną starzenia się komórek naszego ciała, w tym komórek mózgu.
W codziennym menu Japończyków dużo jest zielonej herbaty, która jest bogata w substancję ECGC. Związek ten podobnie jak kurkumina oczyszcza mózg z toksyn i zapobiega obumieraniu komórek kory mózgowej.
W zielonej herbacie znajdują się także flawonoidy, które aktywują pracę genu SIR2. Zarządza on produkcją białka sirtuiny, zwanego białkiem długowieczności. Sirtuina reperuje uszkodzenia materiału genetycznego, w wyniku czego komórki potomne są równie sprawne jak ich poprzedniczki, i nie wykazują objawów starzenia.
Zielona herbata dodatkowo nie jest szkodliwa dla naszego żołądka tak jak kawa, który już i tak jest podrażniony stresem związanym z egzaminami.
Jagody i truskawki
Do codziennego menu warto też dorzucić garść mało znanych w Polsce owoców palmy brazylijskiej acai, a jeśli mierzi Was taka ekstrawagancja - czarnych jagód lub truskawek. Wspomagają one tworzenie się komórek mikroglejowych, które usuwają z układu nerwowego toksyczne substancje i produkty przemiany materii. Tak oczyszczony mózg pracuje sprawniej i szybciej.
Dobroczynny wpływ pojawia się w dwóch fazach. W pierwszej fazie zawarte w owocach przeciwutleniacze pomagają chronić mózg przed uszkodzeniami wywoływanymi działaniem wolnych rodników, które pojawiają się w organizmie na skutek utleniania.
Drugą fazą jest zmiana sposobu komunikacji neuronów w mózgu. Zmiana komunikacji neuronów może zapobiegać stanom zapalnym w mózgu, które z kolei prowadzą do uszkodzeń komórek mózgowych. Uszkodzenia komórek mózgowych pogarszają funkcjonowanie mózgu, a co za tym idzie - całego ciała.
W codziennym menu Japończyków dużo jest zielonej herbaty, która jest bogata w substancję ECGC. Związek ten podobnie jak kurkumina oczyszcza mózg z toksyn i zapobiega obumieraniu komórek kory mózgowej.
![]() |
http://notjustapenguin.com/wp-content/uploads/2017/04/shutterstock_184175780-e1492702795163.jpg |
W zielonej herbacie znajdują się także flawonoidy, które aktywują pracę genu SIR2. Zarządza on produkcją białka sirtuiny, zwanego białkiem długowieczności. Sirtuina reperuje uszkodzenia materiału genetycznego, w wyniku czego komórki potomne są równie sprawne jak ich poprzedniczki, i nie wykazują objawów starzenia.
Zielona herbata dodatkowo nie jest szkodliwa dla naszego żołądka tak jak kawa, który już i tak jest podrażniony stresem związanym z egzaminami.
Jagody i truskawki
Do codziennego menu warto też dorzucić garść mało znanych w Polsce owoców palmy brazylijskiej acai, a jeśli mierzi Was taka ekstrawagancja - czarnych jagód lub truskawek. Wspomagają one tworzenie się komórek mikroglejowych, które usuwają z układu nerwowego toksyczne substancje i produkty przemiany materii. Tak oczyszczony mózg pracuje sprawniej i szybciej.
![]() |
http://pepsieliot.wordpress.com/2012/02/12/acai-berry-jagoda-acai-super-zywnosc-wszechczasow/ |
Dobroczynny wpływ pojawia się w dwóch fazach. W pierwszej fazie zawarte w owocach przeciwutleniacze pomagają chronić mózg przed uszkodzeniami wywoływanymi działaniem wolnych rodników, które pojawiają się w organizmie na skutek utleniania.
Drugą fazą jest zmiana sposobu komunikacji neuronów w mózgu. Zmiana komunikacji neuronów może zapobiegać stanom zapalnym w mózgu, które z kolei prowadzą do uszkodzeń komórek mózgowych. Uszkodzenia komórek mózgowych pogarszają funkcjonowanie mózgu, a co za tym idzie - całego ciała.
Woda
Układy naszego ciała są bioelektryczne. To dzięki przewodzeniu elektrycznemu w naszym układzie nerwowym odbieramy wrażenia zmysłowe, myślimy, uczymy się i jesteśmy aktywni. Dzięki wodzie możliwe jest utrzymywanie w ciele potencjału elektrycznego oraz przewodzenie elektryczne. Mózg składa się prawie w 70% z wody.
Błony komórek nerwowych i wszystkich innych są biegunowe, czyli mają w różnych miejscach różne potencjały elektryczne. Jest tak z powodu oddziaływania między dodatnio naładowanymi jonami sodu na zewnątrz komórki, a ujemnie naładowanymi jonami wewnątrz komórek. Potencjał ten wynosi ok 70 mV. Zjawisko nosi nazwę pompy sodowo – potasowej.
Stan tej pompy i tym samym funkcjonowanie komórek w ciele oraz neuronów w mózgu, zależy od nasycenia ustroju człowieka wodą.
Nerwy i mięśnie funkcjonują optymalnie, jeśli właściwy jest potencjał błony komórkowej.
Spadek potencjału do 60 mV powoduje znaczne osłabienie możliwości intelektualnych. Przy jeszcze niższym potencjale pojawiają się problemy w funkcjonowaniu organizmu, a przy 30 mV śmierć. Może to nastąpić w sytuacji radykalnego odwodnienia lub niedożywienia.
Wysoki potencjał błony komórkowej zmniejsza jej wrażliwość na zewnętrzne stymulatory.
W efekcie daje to naszemu układowi bioelektrycznemu możliwość działania zgodnie z naszym wyborem. Łatwiej koncentrujemy swoją uwagę na tym, co wybraliśmy. Łatwiej ograniczamy wpływ na nas, innych nieistotnych stymulatorów. Poprawia to koncentrację, zwiększa zdolność uczenia się. Dodatkowo, wzmacnia się odporność organizmu i polepsza zdrowie.
Dlatego zawsze miejcie przy sobie butelkę z wodą, nawadniajcie się a nie tylko mózg Wam podziękuję, ale także i skóra będzie dłużej młoda. Dobrze nawodnione głębsze warstwy skóry to wolniej wysychający naskórek.
Jeszcze uwaga do osób często cierpiących na bóle głowy czy migreny - Wasze dolegliwości bardzo często powiązane są z niedostatecznym nawodnieniem organizmu. Przyjrzyjcie się ilości wypijanej przez Was dziennie wody i pamiętajcie, że kawa, mocna herbata czy sól mają właściwości odwadniające.
Nikomu nigdy nie zabronię dobrej kawy, którą sama uwielbiam, ale sposobem Włochów warto ją popić szklanką wody.
Błony komórek nerwowych i wszystkich innych są biegunowe, czyli mają w różnych miejscach różne potencjały elektryczne. Jest tak z powodu oddziaływania między dodatnio naładowanymi jonami sodu na zewnątrz komórki, a ujemnie naładowanymi jonami wewnątrz komórek. Potencjał ten wynosi ok 70 mV. Zjawisko nosi nazwę pompy sodowo – potasowej.
Stan tej pompy i tym samym funkcjonowanie komórek w ciele oraz neuronów w mózgu, zależy od nasycenia ustroju człowieka wodą.
Nerwy i mięśnie funkcjonują optymalnie, jeśli właściwy jest potencjał błony komórkowej.
Spadek potencjału do 60 mV powoduje znaczne osłabienie możliwości intelektualnych. Przy jeszcze niższym potencjale pojawiają się problemy w funkcjonowaniu organizmu, a przy 30 mV śmierć. Może to nastąpić w sytuacji radykalnego odwodnienia lub niedożywienia.
Wysoki potencjał błony komórkowej zmniejsza jej wrażliwość na zewnętrzne stymulatory.
W efekcie daje to naszemu układowi bioelektrycznemu możliwość działania zgodnie z naszym wyborem. Łatwiej koncentrujemy swoją uwagę na tym, co wybraliśmy. Łatwiej ograniczamy wpływ na nas, innych nieistotnych stymulatorów. Poprawia to koncentrację, zwiększa zdolność uczenia się. Dodatkowo, wzmacnia się odporność organizmu i polepsza zdrowie.
Dlatego zawsze miejcie przy sobie butelkę z wodą, nawadniajcie się a nie tylko mózg Wam podziękuję, ale także i skóra będzie dłużej młoda. Dobrze nawodnione głębsze warstwy skóry to wolniej wysychający naskórek.
Jeszcze uwaga do osób często cierpiących na bóle głowy czy migreny - Wasze dolegliwości bardzo często powiązane są z niedostatecznym nawodnieniem organizmu. Przyjrzyjcie się ilości wypijanej przez Was dziennie wody i pamiętajcie, że kawa, mocna herbata czy sól mają właściwości odwadniające.
Nikomu nigdy nie zabronię dobrej kawy, którą sama uwielbiam, ale sposobem Włochów warto ją popić szklanką wody.
![]() |
http://www.viennaforbeginners.com/2012/01/may-i-tempt-you-coffee-in-vienna-with.html |
Zadbajcie o to, aby Waszemu umysłowi i całemu ciału nie zabrakło niczego, a nauka przestanie być udręką. Dzięki dobrze zbilansowanej diecie skorzysta Wasz mózg, przez co będzie pracował na wysokich obrotach przez wiele lat, ale i cały organizm. Wiele z wymienionych wyżej substancji wpływa pozytywnie na wygląd skóry, paznokci, na sprawność oczu, wątroby, na lepsze trawienie i na poziom cholesterolu we krwi.
Tytuł tego artykułu jest chwytliwy teraz, gdy w panice szukamy pomocy przywalone lawiną materiału do przerobienia przed egzaminami. Ale przecież jeśli dostarczamy wszystkiego, co organizm potrzebuje do wiecznego odnawiania się i funkcjonowania - wskoczymy nie tylko na wyższy level kujonizmu, ale będziemy sprawniejsze również w późniejszych latach.
Połamania pióra!
Tytuł tego artykułu jest chwytliwy teraz, gdy w panice szukamy pomocy przywalone lawiną materiału do przerobienia przed egzaminami. Ale przecież jeśli dostarczamy wszystkiego, co organizm potrzebuje do wiecznego odnawiania się i funkcjonowania - wskoczymy nie tylko na wyższy level kujonizmu, ale będziemy sprawniejsze również w późniejszych latach.
Połamania pióra!
Arsenic