Rzecz o fenoksyetanolu - dossier składnika

Źródło: http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/zielona-herbata-wlasciwosci-zdrowotne-sposoby-parzenia-gatunki/38e07
O konserwantach już pisałam - poczytajcie,warto: KLIK!
A dziś opowiem Wam o najpopularniejszym konserwancie, fenoksyetanolu. Wiedzieliscie, że występuje on zupełnie naturalnie w zielonej herbacie? :) Kochani, jemy konserwanty nawet wówczas, gdy nie żywimy się wysoce przetworzoną, puszkowaną żywnością.


Phenoxyethanol lub PE, jest najczęściej stosowanym środkiem konserwującym, zatwierdzonym do użytku w preparatach do pielęgnacji osobistej na całym świecie. Jest bardzo łatwy w użyciu, może być stosowany w większości rodzajów preparatów i jest bardzo stabilny chemicznie. PE to bezbarwna, przezroczysta, oleista ciecz o lekko wyczuwalnym zapachu, przez niektórych określanym jako kwiatowy. Jest on wytwarzany w wyniku reakcji fenolu i tlenku etylenu w podwyższonej temperaturze i ciśnieniu. Dodawany do kosmetyków ma dużą czystość, nie zawiera wolnego fenolu, nie nadaje barwy ani zapachu preparatom kosmetycznym.



Od siebie dodam, że fenoksyetanol bardzo fatalnie się zachowuje w połączeniu z mieszaniną estrów, naturalnych olejów nierafinowanych i pigmentów mineralnych ;) To znaczy, gwoli ścisłości - pigment zyskał kolor podbity jak marzenie, rozsmarowywalność genialną i wszystkie parametry super.... poza zapachem, który przy najwyższym wysiłku dobrej woli mogę przyrównać do kwiatu, owszem, ale kwitnącego w pobliżu dorodnego papierzaka :D

Po raz pierwszy z fenoksyetanolem spotkaliśmy się gdy wyszła mieszanka konserwująca o nazwie Phenonip. O ile dobrze pamiętam, był dostępny w Mazidłach. Teraz fenoksyetanol można dostać choćby w ZSK pod postacią konserwantu o nazwie FEOG, który jest mieszaniną PE i etyloheksylogliceryny wzmacniającej jego działanie. Ale ten związek konserwuje nasze kosmetyki już od 1950 roku.

Fenoksyetanol zdobył popularność chyba głównie dlatego, że rozpętała się nagonka na parabeny - zaczęło się od tego, że w Danii 10 grudnia 2010 roku zakazano stosowania parabenów w kosmetykach dla dzieci poniżej 3 lat. Jak już wiecie, kosmetyki czymś trzeba konserwować, aby nie szkodziły. No i tak powstało chocapic :)

PE ma szerokie spektrum aktywności przeciwbakteryjnej wobec bakterii, drożdży i pleśni. Typowy poziom stosowania w preparatach jest 0,5 - 0,8%, i występuje często w połączeniu z innymi środkami konserwującymi lub wzmacniającymi jego działanie, jak Ethylhexylglycerin (UE), heksylen glikolu (UE) lub kaprylu glikolu (UE). Wykazuje skuteczność w szerokim spektrum pH, bo od 3 do 10.Oprócz swojej funkcji jako środek konserwujący, fenoksyetanol stosuje się również jako rozpuszczalnik składników kosmetycznych w niskich temperaturach, oraz jako substancję zapachową.

Zgodnie z rozporządzeniem z marca 2011 roku, rekomenduje się ograniczenie stosowania fenoksyetanolu do max. 0,4% w produktach dla dzieci i zakaz stosowania w produktach do okolic podpieluszkowych.


Stosujecie? Unikacie, czy spływa to po Was? :)
Arsenic

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Arsenic - naturalnie z przekorą , Blogger