Składniki regulujące lipidowy cement międzykomórkowy, a więc pośrednio nawilżające

... o których warto wiedzieć!
Za ograniczanie parowania wody z naskórka odpowiadają lipidy warstwy rogowej. Stąd też, jednym z mechanizmów efektywnego nawilżania skóry jest wzbogacanie tej naturalnej bariery o lipidy zbliżone do lipidów stratum corneum. Do najważniejszych substancji regulujących lipidowy cement międzykomórkowy należą:

  • Ceramidy- są głównym składnikiem cementu międzykomórkowego. Niestety, z biegiem lat a także w wyniku stresu i niekorzystnych czynników środowiskowych, obniża się zawartość ceramidów w skórze. W efekcie, skóra staje się mniej nawilżona i gładka, pojawiają się zmarszczki. Do celów kosmetycznych, ceramidy pozyskuje się z surowców roślinnych np. lecytyny sojowej, zwierzęcych a także wytwarza się syntetycznie. Najlepsze efekty przynosi łączenie ceramidów z cholesterolem i wolnymi kwasami tłuszczowymi. Często wykorzystuje się synergistyczne działanie w kombinacji z kwasami owocowymi.
Składnik ten można znaleźć m.in. w moim ulubionym kremie do rąk z Ziaji, o takim:

Źródło: http://ziaja.com/kosmetyki/2951,krem-do-rak-z-ceramidami-i-koncentratem-lipidowym
Często też występuje w kosmetykach do własnoręcznego wykonania, ponieważ osoby opracowujące receptury do tych zestawów mają wiedzę :) Zerknijcie choćby tutaj:

  • Fosfolipidy- są to tłuszcze złożone o wyjątkowej zdolności do tworzenia liposomów, czyli mikroskopijnych pęcherzyków wypełnionych substancją aktywną. Ułatwiają one transport składników przez barierę naskórkową. Ponadto, podobnie do innych substancji lipidowych, uzupełniają spoiwo międzykomórkowe, poprawiając nawilżenie skóry. 


Najczęstszym surowcem wykorzystywanym pozyskiwania fosfolipidów jest lecytyna, która jest także podstawowym emulgatorem o/w. A skoro liposomy, to przede wszystkim Fitomed z ich koncentratami kosmetycznymi: http://www.fitoteka.pl/pl/c/Koncentraty-kosmetyczne/74

Moja recenzja koncentratu nawilżającego: KLIK!

  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe o właściwościach zarówno nawilżających i natłuszczających, biorą udział w procesach regeneracyjnych i metabolicznych skóry. Odpowiednia zawartość i proporcje kwasów należących do omega-3, omega-6 i omega-9 zmniejszają ryzyko powstawania skórnych zmian zapalnych, dermatoz, atopowego zapalenia skóry a także trądziku pospolitego.
serum z kwasami omega można, rzecz jasna, dostać w sklepie Kolorowka: http://www.kolorowka.com/pl/p/Zestaw-olejowe-serum-odmladzajaco-odbudowujace-23ml/130
  • Alfa-hydroksykwasy i ich sole w niskich stężeniach, poprzez zwiększoną syntezę ceramidów posiadają właściwości nawilżające. W wysokich stężeniach, stosowane są jako peelingi chemiczne o dodatkowym działaniu stymulującym produkcję kolagenu i elastyny.
O, kochani. kwasów AHA wszędzie jest dostatek i nie trzeba specjalnie szukać, aby móc je włączyć do pielęgnacji. Do kwasów AHA zaliczmy glikolowy, mlekowy, jabłkowy, winowy, cytrynowy, migdałowy. A już najprostszym źródłem tych kwasów są owoce. Polecam wykonać sobie choćby taki okład: http://arsenicmakeup.blogspot.com/2013/09/diy-jesienny-mus-na-jedrny-biust.html
  • Cholesterol- wchodzi w skład cementu międzykomórkowego oraz wytwarza na skórze warstwę okluzyjną, zapobiegając utracie wody.
Sterol ten jest całkiem niezłym emulgatorem i można go oczywiście kupić w sklepach z półproduktami, jak choćby tutaj: http://www.beautyever.pl/pl/p/CHOLESTEROL-konieczny-dla-zdrowia-i-urody/287
  • Skwalen- jest naturalnym składnikiem ludzkiego sebum i spoiwa międzykomórkowego. Obecnie uzyskiwany jest z surowców roślinnych, głównie oliwy z oliwek. Mimo iż, zaliczany jest do olejów, nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Z uwagi na to, że ma niski potencjał zatykania porów, może być stosowany u osób z cerą trądzikową.
Szczególnie ważną rolę w kosmetyce odgrywa zredukowana forma skwalenu – skwalan. Jest naturalnym środkiem zmiękczającym skórę, który nadaje jej elastyczność. Używa się go powszechnie w produktach odmładzających skórę i kremach nawilżających. Poprawia wilgotność skóry, redukuje wolne rodniki formujące się na jej powierzchni i tym samym ogranicza procesy starzenia. Stymuluje lepszą cyrkulację krwi, odżywia skórę, równoważy metabolizm w obrębie skóry oraz pozwala zachować równowagę we wszystkich jej warstwach. Położony na skórę zapewnia jej znaczną ochronę przed oparzeniami słonecznymi z powodu silnego pochłaniania promieni. Może pomóc także w redukowaniu tworzenia się blizn.
Zarówno skwalan jak i skwalen można kupić w sklepach z półproduktami, np. tutaj:
Natomiast w sklepie Kolorowka.com można kupić (niemal) gotowe kosmetyki z tym składnikiem:

Jeśli więc cierpicie z powodu ekstremalnie suchej (albo tylko suchej, po prostu) skóry, dostarczyłam Wam podręczną ściągaawkę ze składnikami, których powinniście szukać w swoich kosmetykach, wraz z wiedzą o tym, co robią dla tej skóry. Możecie też spróbować ukręcić swój hiper-nawilżający kosmetyk samodzielnie, bazując na podanych przeze mnie składnikach. Dodajcie do niego HUMEKTANTY i pochwalcie mi się na maila swoim dziełem!

Pozdrawiam
Arsenic

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Arsenic - naturalnie z przekorą , Blogger